C-hepatiitin testaamisen ja hoidon palveluluettelo

Tälle sivulle kokoamme palveluluetteloa siitä, miten eri kunnissa voi testauttaa C-hepatiitin ja miten hoitoon on mahdollista hakeutua.

 

Lyhyt tietopaketti C-hepatiitin testauksesta ja hoidosta

 

Vasta-aine testi

C-hepatiitin testaaminen aloitetaan yleensä vasta-ainetestillä, joka on monesti saatavilla sormenpääverinäytteestä otettavalla pikatestillä. Pikatestiin on monesti mahdollista päästä nimettömänä. Pikatestin tulos valmistuu vartissa. Aivan tuore tartunta ei näy vasta-ainetestissä, sillä vasta-aineiden muodostuminen kestää 4-16 viikkoa. On myös mahdollista parantua tartunnasta itsestään, joten testaamista suositellaan tehtäväksi kolme kuukautta riskitilanteen jälkeen.  

Positiivinen tulos vasta-ainetestissä kertoo siitä, että C-hepatiittivirusta on ainakin jossain vaiheessa ollut kehossa. Se ei kerro sitä kannatko edelleen virusta vai oletko parantunut itsestään. Vasta-aineet jäävät kehoon myös sen jälkeen, kun C-hepatiitti on hoidettu. Vasta-aineet eivät suojaa uudelta tartunnalta. 
Negatiivinen tulos vasta-ainetestissä kertoo, että et ole ainakaan kolmea kuukautta vanhemmissa riskitilanteissa saanut C-hepatiittitartuntaa. Jos riskitilanteesta on aikaa vain muutamia viikkoja, kannattaa käydä testissä myöhemmin uudelleen.

 

PCR-testi

Ennen kuin C-hepatiittia voidaan alkaa hoitamaan, pitää tehdä nukleiinihappomääritys, joka kertoo, onko virus aktiivinen vai parantunut itsestään. Nukleiinihappomäärityksestä käytetään puhekielessä toisinaan termiä PCR-testi. Määritys tehdään laskimoverinäytteestä, joka lähetetään laboratorioon ja se ei siten onnistu nimettömänä. Tulos on mahdollista saada muutamassa päivässä tai viikon sisään riippuen laboratoriosta. Positiivinen tulos tarkoittaa, että virus on aktiivinen ja lisääntyy maksassa. Negatiivinen tulos kertoo, että C-hepatiitti on parantunut itsestään eikä henkilö enää kanna virusta. 

 

Hoito

Hoito tehdään uusilla virusspesifeillä lääkkeillä, joiden haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Hoito tapahtuu ottamalla yksi tabletti päivässä 8-12 viikon ajan. Hoito eli lääkkeiden jakelu toteutetaan perus terveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, korvaushoitoklinikoilla ja joillakin paikkakunnilla myös suoraan terveysneuvontapisteissä. Aiemmin käytössä olleesta vaativasta ja huomattavasti kalliimmasta interferonihoidosta on luovuttu kokonaan joitakin vuosia sitten.

 

Jos haluat tietää lisää C-heptiitin testauksesta ja hoidosta, vastaamme mielellämme sähköpostilla tai Wickr:ssä. Palveluihin tulleita päivityksiä voi lähettää alla oleviin sähköpostiosoitteisiin.

 

Sähköposti:                                                                     Wickr:

janne.nahkuri(at)a-klinikka.fi                                  VinkkiJanne

juho.sarvanko(at)a-klinikka.fi                                 VinkkiJuho. 

 

 

Palvelut kunnittain:

EspooHelsinki | JyväskyläOulu | RovaniemiTampereTurkuVantaa

Ankkuri

Espoo

Tiedot päivitetty 19.7.2021

 

Testaus 

 • Vasta-ainepikatesti ja PCR-testi 

 

Hoito 

 

 

Helsinki

Tiedot päivitetty 29.7.2021

 

Testaus: 

 

Hoito: 

 

 

Jyväskylä

Testaus: 
 

 

Hoito: 

 

Oulu

 

Testaus: 

 

Hoito 

 • Terveyskeskus (puoli vuotta pitää olla kuivilla että pääsee hoitoon) 

 

 

Rovaniemi

 

Testaus:

 • Vasta-ainepikatesti:
   

 

 

Hoito:

 • Oodi
  • Hoidosta kiinnostuneen tulee olla yhteydessä Oodin terveydenhoitajiin (Heidi Mäntynenä 040 646 4122 tai Petri Rahja 040 484 2541 tai yleiseen Oodin numeroon 040 154 9973).
    
  • Päihteettömyyttä tai pistämätöntä aikaa emme Oodissa vaadi, tavoitteena on hoidon toteuttaminen matalalla kynnyksellä.
    
  • Huom! Jos olet hoitosuhteessa johonkin päihdepalveluun, hoitoasi ei toteuteta Oodissa vaan omassa päihdepalveluyksikössäsi.
    
 • Korvaushoito
 • A-klinikka

 

 

Tampere  

 

Testaus: 

 

Hoito: 

 

 

Turku

 

Testaus: 

Hoito: 

 • Hoitopäätös, lääkehoito ja kontrollit toteutuvat tartuntatautien valvonnassa ellei laboratoriotestit osoita syytä tehdä niitä erikoissairaanhoidossa 

 

 

Vantaa

Tiedot päivitetty 10.2.2021

 

Testaus 

 

Hoito