Asuminen C-hepatiittipositiivisen kanssa

asuminenC-hepatiittipositiivisen kanssa asuvan on hyvä tietää perusasiat C-hepatiitista. Se helpottaa yhteistä arkea. Oikeaa tietoa saatuaan on helpompi olla tukena.

Joillekin C-hepatiittia sairastaville ihmisille virus aiheuttaa oireita, jotka saattavat vaikuttaa hänen jokapäiväiseen elämäänsä. Vaikka C-hepatiitti on usein parannettavissa, hoito saattaa olla raskas. Sen loppuunsaattamiseen ja oireiden hallintaan tarvitaan ystäviä ja läheisiä.

On hyvä kuitenkin muistaa, että virus ei tartu halailusta ja suukottelusta eikä tavanomaisen sosiaalisen kanssakäymisen kautta.

Miten voin auttaa?

​Hanki luotettavaa tietoa C-hepatiitista. Kun sinulla on asianmukaista tietoa tarttumistavoista, oireista, hoidosta sekä hoidon sivuvaikutuksista, ymmärrät tartunnan saanutta paremmin. Tieto vähentää C-hepatiittiin liittyvää pelkoa ja vääriä käsityksiä.

Apua hoidon aikana

C-hepatiittihoito aiheuttaa potilaalle yleensä ainakin joitakin sivuvaikutuksia. Hoito voi heikentää muistia ja tehdä olosta ahdistuneen, sekavan, masentuneen, stressaantuneen tai ailahtelevan. Siitä voi saada myös fyysisiä oireita kuten uupumusta, ruokahalun heikkenemistä ja flunssan kaltaisia oireita.

On hyvä ymmärtää, että hoidon sivuvaikutusten vuoksi hoitoprosessi voi heijastua myös läheisiin ihmissuhteisiin. Hoidon aikana potilasta kehotetaan usein tekemään muutoksia elämäntapoihin kuten ruokailutottumuksiin. Vaikka hoitoprosessi voi tuntua raskaalta, sen vaikutukset menevät ohi, kun hoitojakso on loppunut.

Läheisen tukeminen sairauden aikana on aina iso asia. On tavallista, että sinäkin voit tuntea väsymystä ja turhautuneisuutta. Mikäli huono olo jatkuu pidempään, kannattaa olla yhteydessä omaan lääkäriin, joka voi tarvittaessa tukea sinua tilanteessasi.