Interferonihoidon sivuvaikutukset

Useimmat ihmiset käyvät C-hepatiittihoidon läpi onnistuneesti, vaikka hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä saattaa olla sivuvaikutuksia. Suurin osa sietää sivuvaikutuksia kohtuullisen hyvin ja joillekin niitä ei tule lainkaan.

Perinteisen C-hepatiittihoidon eli interferonihoidon kohdalla lähes kaikki hoidossa olevat saavat etenkin hoidon alkuvaiheessa flunssan kaltaisia oireita kuten uupumusta, kuumetta, särkyjä, viluntunnetta, nivelkipuja tai päänsärkyä.

Harvinaisempia sivuvaikutuksia voivat olla aneemisuus, masennus, iho-oireet, kilpirauhasen vajaatoiminta, painon putoaminen, hiusten lähtö ja hengenahdistus.

Kaikki nämä oireet lieventyvät yleensä ensimmäisen hoitokuukauden jälkeen ja niitä voidaan helpottaa lääkkein. Muita ilmoitettuja sivuvaikutuksia ovat unettomuus, keskittymisvaikeudet, suun kuivuminen ja pahoinvointi.

Interferonihoitoa ei tarvitse pelätä sen sivuvaikutuksista huolimatta. Hoitohenkilökunta tukee potilasta hoidon aikana kaikin tavoin. Hoidon jälkeen mahdolliset terveyshaitat väistyvät ja vointi palaa ennalleen. Interferonista johtuvat sivuvaikutukset eivät siis ole pysyviä.

 

Interferonihoito voi aiheuttaa joillekin ikäviä sivuvaikutuksia. Vaikutukset ovat yksilöllisiä. Joillekin sivuvaikutuksia ei tule tai ne tulevat hyvin lievinä.