C-hepatiitti ja seksi

C-hepatiitti voi tarttua seksin, myös suu- ja anaaliseksin välityksellä, vaikka seksivälitteiset tartunnat ovatkin harvinaisia. Kuukautiset lisäävät tartunnan mahdollisuutta ja anaaliseksi on muita riskialttiimpaa.

Riski tartunnoille kasvaa myös silloin jos jommalla kummalla on akuutti infektio genitaalialueilla. Tällöin limakalvot rikkoontuvat ja verikontakti mahdollistuu.

Kondomin käyttö on suositeltavaa muttei välttämätöntä vakituisessa seksisuhteessa. Satunnaissuhteissa kondomia on hyvä käyttää, sillä se suojaa myös muilta sukupuoliteitse tarttuvilta taudeilta.

Vastuulliseen seksiin kuuluu keskusteleminen kumppanin kanssa etenkin silloin, kun kondomia ei käytetä.

Kumppanille tulee suoda mahdollisuus kieltäytyä seksistä C-hepatiittitartunnan saaneen kanssa. Liukuvoiteen käyttö on suositeltavaa suojautui tai ei. Liukuvoiteen käyttö yhdynnän aikana vähentää verikontaktin riskiä.

Jos et halua kertoa kumppanillesi tartunnasta, on kondomia tällöin käytettävä! Kumppanin altistaminen tartunnalle hänen tietämättään on vastuutonta.

 

Kondomin käyttö on tärkeää aina satunnaisissa seksisuhteissa. Kondomi ehkäisee tehokkaaasti myös muita sukupuolitauteja kuten klamydiaa ja tippuria.