C-hepatiitti ja huumeet

C-hepatiitti tarttuu erittäin helposti likaisten neulojen ja ruiskujen välityksellä. Tartunnan voi saada myös yhteisistä filttereistä ja aineiden sekoitusastioista. Käytä siis aina vain omia käyttövälineitä! Muista vaihtaa käytetyt välineet puhtaisiin.

Jos käytät huumeita pistämällä, C-hepatiittitestissä olisi hyvä käydä 6 kuukauden välein. Testejä tehdään terveysasemilla, mutta jos et halua asioida niissä, voit saada testin missä tahansa terveysneuvontapisteessä. Ajantasaiset terveysneuvontapisteiden yhteystiedot löydät täältä. Pisteissä voi asioida nimettömänä ja maksutta. Palveluja saadakseen ei tarvitse olla päihteetön tai edes tavoitella sitä.

Suurimmilla paikkakunnilla terveysneuvontapisteet tekevät C-hepatiittitestejä nimettömänä. Joissakin pisteissä testejä tehdään myös pikatesteinä, jolloin testin tuloksen saa heti. Pikatestaus on kuitenkin vielä harvinaista ja siksi sinun kannattaa varautua laskimosta otettavaan verinäytteeseen. Jos testin tulos on positiivinen, henkilökunta ohjaa sinut jatkotutkimuksiin omalle terveysasemalle.  

Pistä turvallisemmin - käytä kondomia

C-hepatiitti tarttuu likaisten käyttövälineiden välityksellä erittäin helposti, vaikka olisit täysin oireeton. Siksi on tärkeää, ettet lainaa käyttövälineitäsi toisille. 

Tartunnan saaneen olisi hyvä välttää kaikkia päihteitä alkoholi mukaan lukien. Alkoholi vaurioittaa maksaa ja nopeuttaa C-hepatiitin etenemistä maksavaurioon asti.

C-hepatiitti ei estä opiskelua tai työssä käyntiä eikä myöskään seksielämää. Sinun ei ole pakko kertoa C-hepatiittitartunnasta ihmisille, jos et halua, kunhan muistat huolehtia siitä ettet levitä tartuntaa eteenpäin. Seksin aikana, etenkin satunnaisissa seksikontakteissa, kannattaa käyttää kondomia.

Sinun kannattaa opetella pistämään huumeita mahdollisimman vähin riskein. Katso videolta ohje turvallisempaan pistämiseen.

Muuta tärkeää

C-hepatiittiin ei ole rokotetta eikä se koteloidu. Koteloituminen on urbaani legenda, joka elää vuodesta toiseen olematta totta. Vältä tatuoinnin tai lävistysten ottamista vankilassa. Älä jätä likaisia käyttövälineitä lasten leikkipaikoille. Pakastaminen ei tapa C-hepatiittivirusta. Virus voi elää käytetyn neulan tai ruiskun sisällä useita päiviä.

Hoito

C-hepatiittihoito edellyttää kykyä sitoutua hoitoon, säännöllisiin tutkimuksiin ja lääkärin ja hoitajan tapaamisiin. Huumeita käytettäessä sitoutuminen voi olla vaikeaa. Aloitettu, mutta kesken jäänyt hoito hankaloittaa paranemista ja uuden hoidon aloittamista. Tästä syystä joillakin paikkakunnilla hoitoa varten saatetaan edellyttää pidempää päihteetöntä jaksoa ennen kun hoito voidaan aloittaa.

Korvaushoito on yksi tapa vähentää C-hepatiittitartunnan riskiä. Korvaushoito ei ole este hoidon aloittamiselle. Jos olet korvaushoidossa, ota asia esiin omalla korvaushoitoklinikallasi.

 

C-hepatiitti voidaan hoitaa korvaushoidon aikana. Kysy asiasta korvaushoitoklinikaltasi.