Voiko C-hepatiitista parantua?

C-hepatiitista voi parantua. Noin 15 % paranee itsestään puolen vuoden kuluttua tartunnan saamisesta. Tartunnoista noin 85 % kroonistuu, jolloin virus jää elimistöön.

C-hepatiittiin ei ole rokotetta, eikä sille tule immuuniksi. Krooninen C-hepatiitti voidaan hoitaa lääkkeillä. Kroonista muotoa sairastavista lähes kaikki paranevat lääkehoidon avulla.

Hoidon onnistumiseen vaikuttavat viruksen genotyyppi, mahdollisen maksavaurion aste, ikä, sukupuoli ja paino sekä se, onko hoito voitu toteuttaa maksimaalisin lääkeannoksin. Tupakointi ja alkoholinkäyttö hoidon aikana huonontavat tuloksia.

Miten C-hepatiitti etenee?

Hoitamattomana C-hepatiitti etenee vahingoittaen maksan toimintaa. Viruksen kroonista muotoa kantavista 25 %:lla maksa-arvot pysyvät normaaleina. 75 %:lla maksa-arvot ovat vaihtelevasti tai jatkuvasti kohonneet. 20 % heistä, joiden maksa-arvot ovat koholla saavat maksakirroosin ja heistä noin 1-4 % sairastuu maksasolusyöpään.

Suomessa kroonisen C-hepatiitin kantajia on arviolta 20 000 henkilöä. Heistä yli 10 000:lla todetaan koholla olevat maksa-arvot ja heistä parille tuhannelle kehittyy vuosien kuluessa maksakirroosi. Maksakirroosi altistaa maksasolusyövän synnylle. Suomessa tavataan vuosittain useita henkilöitä, joiden maksasyövän syynä on C-hepatiitti.

Maksavaurion kehittymisen nopeus riippuu sekä viruksen ominaisuuksista että potilaasta. Miessukupuoli, yli 40 vuoden ikä, alkoholinkäyttö, huomattava ylipaino ja tupakointi nopeuttavat maksavaurion etenemistä. Yleensä maksavaurio syntyy hitaasti, noin 10 - 20 vuoden kuluessa tartunnasta.

Varhain aloitettu hoito tehoaa parhaiten. Hoidon tavoitteena on hävittää virus pysyvästi ja näin estää maksavaurion syntyminen. 

 

C-hepatiitista voi parantua. 15 % paranee spontaanisti ja 85 % saa taudin kroonisen muodon. Krooninen C-hepatiitti voidaan hoitaa lääkkeillä.