Miten C-hepatiitti todetaan?

C-hepatiitti todetaan verikokeella. Verestä etsitään viruksen vasta-aineita, jotka näkyvät veressä 3-6 kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta.

Positiivinen vasta-ainetulos kertoo onko saanut tartunnan jossain elämänsä vaiheessa. Vasta-ainetesti ei kuitenkaan kerro siitä, onko parantunut vai ei, sillä vasta-aineet jäävät elimistöön myös parantumisen jälkeen. 

Vasta-ainetesti ei riitä C-hepatiittidiagnoosin pohjaksi. Jatkotutkimuksia tarvitaan.

Kun vasta-ainetesti on positiivinen, on hakeuduttava jatkotutkimuksiin eli niin kutsuttuun PCR-testiin, joka on myös verikoe. PCR-testi kertoo, onko virus jäänyt elimistöön vai parantunut itsestään. 

Jos PCR-testi on positiivinen, kertoo se siitä, että virus on kroonistunut ja tartunnan saanut tarvitsee hoitoa.

Negatiivinen PCR-testi kertoo parantumisesta, eikä hoitoa tarvita. Spontaani paraneminen tapahtuu yleensä puolen vuoden sisällä tartunnan saamisesta.

Jos epäilee tartuntaa, on parempi käydä verkokeissa, kuin elää epätietoisuudessa. Jos käyttää huumeita pistämällä, C-hepatiittitestissä on hyvä käydä 6 kuukauden välein.

Missä voin käydä testeissä?

Testiin pääsee terveysasemilla. Lähetteen testiin saa myös terveysneuvontapisteestä.

 

 

 

Vasta-ainetesti (S-HCV-Ab) kertoo onko virus joskus käynyt elimistössäsi. PCR-testi (S-HCV-Nh) kertoo oletko parantunut vai jäänyt viruksen kantajaksi.