Sain tartunnan. Mitä nyt?

Kun sinulla on todettu C-hepatiitin vasta-aineet veressä, hakeudu jatkotutkimuksiin omalle terveysasemalle ja noudata lääkäriltäsi saamiasi ohjeita. Lääkäri arvioi terveydentilasi ja tekee sinulle mahdollisuuksien mukaan lähetteen erikoissairaanhoidon poliklinikalle.

Erikoissairaanhoidossa C-hepatiitin hoitoon erikoistuneet lääkärit tutkivat maksasi tilan ja määrittävät sinulle parhaiten sopivan lääkehoidon.

Joissakin tilanteissa hoidon aloitusta voidaan lykätä myöhemmäksi. C-hepatiitti voi myös parantua itsestään, jolloin hoitoa ei tarvita lainkaan.

Jos virus on edelleen elimistössäsi, mutta maksasi ei ole vaurioitunut, saattaa lääkärisi ehdottaa sinulle maksa-arvojesi seurantoja kerran tai kahdesti vuodessa. Huolehdi terveydestäsi hyvin. Muista levätä riittävästi ja syödä monipuolisesti. Alkoholin, lääkkeiden ja muiden päihteiden käyttö rasittavat maksaa, joten vältä niitä.

Koska C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä, on tärkeää suojata itsensä ja muut ihmiset niin, ettei verikontaktia pääse syntymään. Hoida haavat kuntoon, hävitä terveyssiteet huolellisesti, käytä vain omaa hammasharjaa, partakonetta ja lävistyskoruja. Jos käytät huumeita pistämällä, älä jaa niiden käyttöön liittyviä välineitä muiden kanssa.

Hoitohenkilökunnalle on hyvä kertoa tartunnasta kun asioi muualla terveydenhuollossa. Sinua hoitavilla henkilöillä on vaitiolovelvollisuus sairauksiesi suhteen. Se, missä vaiheessa kerrot lähipiirillesi tartunnastasi, on sinun itsesi päätettävissä. Kaikille ei tarvitse kertoa heti.

Oikein toimimalla voit estää C-hepatiitin tarttumisen muihin. Jos olet synnyttänyt, kun olet sairastanut C-hepatiittia, myös lapsi kannattaa testata. Suomessa lapsi testataan rutiiniluonteisesti synnytyksen jälkeen, jos äidillä on C-hepatiitti. Tartunnasta kannattaa kertoa äitiysneuvolassa.

 

Tartunnan toteamisen jälkeen lääkäri arvioi maksasi tilan ja päättää sen mukaan milloin hoito aloitetaan. Tartunnan jälkeen on huolehdittava siitä, ettei tartuta virusta muihin.