Mikä C-hepatiitti on?

C-hepatiitti on maksatulehdus, jonka aiheuttaa C-hepatiittivirus eli HCV. C-hepatiitti tarttuu ihmisestä toiseen veren välityksellä. Päästessään elimistöön virus alkaa lisääntymään ja vähitellen vahingoittamaan maksan toimintaa. 

C-hepatiitti on ilmoitettava tartuntatauti, joka tarkoittaa sitä, että lääkärin tulee tehdä diagnoosin jälkeen ilmoitus tartuntatautirekisteriin.

Viruksesta tunnetaan useita eri tyyppejä, joita kutsutaan genotyypeiksi. Suomessa yleisin genotyyppi on 3. Maailmalla yleisin genotyyppi on 1.

C-hepatiittiin ei ole rokotetta, eikä sille tule immuuniksi. Uuden tartunnan voi saada samasta genotyypistä ja useasta genotyypistä päällekkäin.

C-hepatiitti voi hoitamattomana edetä vakavaan maksavaurioon asti. Eteneminen tapahtuu kuitenkin hitaasti vuosien kuluessa. Krooninen hepatiitti C on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä maksasyövän aiheuttajista.

Kuinka yleinen hepatiitti C on?

Suomessa tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 30 000 tautitapausta. Vuosittain uusia tartuntoja todetaan noin 1200. Tartuntoja arvellaan olevan enemmänkin, sillä osa kantaa virusta tietämättään. Maailmassa tartunnan saaneita on noin 130-170 miljoonaa, joista 80 % sairastaa taudin kroonista muotoa. 

 

C-hepatiitti eli HCV on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka tarttuu veren välityksellä. Suomessa kroonista C-hepatiittia sairastaa noin 20 000 henkilöä.